Vad är kallprocessad tvål?
Kallrörd tvål framställs vid rumstemperatur genom att kombinera växtoljor (som olivolja, kokosolja, ricinolja eller sheaolja) med en lutlösning. När de två vätskorna vidrör varandra börjar en kemisk reaktion som kallas förtvålning :
-
Blanda och spåra — blandningen omrörs tills den tjocknar till konsistensen av vaniljsås (tvåltillverkare kallar detta steg för spårning ).

-
Häll och bilda gel — smeten hälls i formar. Under de första 48 timmarna värms den upp naturligt allt eftersom reaktionen fortsätter.

-
Härdning – stängerna tas ur formen och lämnas sedan i fri luft i tre till åtta veckor. Vattnet avdunstar gradvis, pH-värdet sjunker till en mildare nivå och ungefär 20 procent naturligt bildat glycerin förblir instängt inuti.



Eftersom ingen extern värme appliceras över cirka 40 °C, förblir de känsliga näringsämnena i oljorna och eventuella tillsatta växtextrakt (lera, örter, eteriska oljor) intakta. Resultatet är en tät, långvarig bar med sin egen inbyggda fuktighetskräm (glycerin).

